ijmondpano.nl logo

Uitleg Panoramafotografie

ijmuiden, haven Panoramafotografie is een aparte en veelzijdige manier van het omgaan met beeld. In eerste instantie gaat het om een foto die zodanig is bijgesneden dat deze langwerpig wordt. Daardoor wordt de focus van de kijker naar een horizontale lijn wordt getrokken.


schotland, rogart Een panoramafoto kan uit één foto bestaan maar zal vaak zijn samengesteld uit meerdere foto's. Op dat moment komt de kracht van de panoramafotografie naar voren: een langwerpig beeld wat over de hele breedte een hoge resolutie heeft.


Bij de volgende stap wordt het langwerpige model vervangen door een interactief model waarbij de gebruiker met behulp van de muis of toetsen horizontaal en vertikaal door de foto kan schuiven.


De daarop volgende stap is het 360 graden panorama waarbij men interactief rond kan draaien.


Het ultieme model is een sferische panorama die niet alleen in het horizontale, maar ook in het vertikale vlak 360 raden kan draaien waardoor men zich midden in een ruimte waant. Dat kan worden aangevuld met klikbare hotspots waarna men extra informatie krijgt of naar een ander beeld gaat. Bang voor het laden van grote bestanden hoeft men niet te zijn. De software zorgt er voor dat alleen het zichtbare deel van de foto wordt geladen. Ook hier is de hoge resolutie dankzij samengestelde een groot voordeel.


fotomast
Bij een eenvoudig panorama in een grote ruimte kan men nog volstaan met enkele foto's uit de hand. Zodra het einddoel een interactief of zelfs sferisch panorama is zijn hulpmiddelen noodzakelijk. Hierom beschikt IJmondpano.nl over een fotomast tot 5 meter hoog voor overzichtspanorama's en een gemotoriseerde opname-automaat voor gedetaillerde opnamen.
gigapan motorische kopsoftware: PTgui Voor de verwerking wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten.